GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
Mesleğim reklamcılık, ünvanım sanat yönetmeni. Ama ben kendimi çözüm adamı olarak tanımlamayı seviyorum. Çünkü bence her işin içinde çözülmeyi bekleyen bir problem var.
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
Çocukluğum abimle beraber resim yaparak geçti diyebilirim. Sanat bizim aileye genetik bir hediye, ressamlar ve müzisyenler var ailede. Dayımdan kalan çizgi romanlar hayatımı şekillendiren en önemli eserler.
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
Bir gün resmi bir evrak tasarlarken, öteki gün sosyal bir kampanyayı çözmeye çalışıyorsun. Tüm bu karışıklık içerisinde kendi tarzın oluyor ve yaptığın iş ister bir logo, ister bir ilan olsun senin elinden çıktığı duygusunu veriyor. Kullandığın renkler, fontlar, çizgiler tarzını yansıtıyor ve senin işin olduğu bir şekilde anlaşılıyor.
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
İşin taslak süreci olmuyor bende. Direkt olarak işe koyuluyorum ve işin içerisinde çözümler arıyorum.
Bu korkularınla yüzyüze gelmek gibi.
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
Kızım işe gittiğimde resim çizdiğimi söylüyor, ben de çizebilirim, beni de götür diyor.
Kızıma yaptığım işin eğlenceli gözükmesi işime bağlılığımı artırıyor.
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
Yeni akımları takip ediyorum ve inceliyorum. Harika işler var fakat ne varsa eskilerde var bence.
Onların objektifinin geniş açı olduğunu düşünüyorum.
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
8-9 yaşlarımda çizdiğim defterlerimi incelediğim zaman çizimlerin büyük bir kısmını logolar ve sinema afişlerinin oluşturduğunu görmek beni bile şaşırtıyor. Yapmak istediğim ve olmak istediğim şey o yıllarda belirmiş aslında, sonra mesleğe başladığım yıllara kadar geçen süreç sadece beklemekten ibaretmiş diyebilirim.
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
Kalıcı işler yapmak, bir mesajı duyurmak için grafik yollar aramak çok keyifli. Hata kaldırmayan bir oyun.
Hiç canınız yok, yanmak gibi bir lüksü olmayan bir oyun.
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
Yılların deneyimi var, bunun gibi daha önce yüzlerce iş yaptım, bu da diğerleri gibi olacak diye bir şey yok. Benzer sorun ikinci, üçüncü kez masanıza gelse bile aynı şekilde çözüp veremezsiniz. Her soruna kendine özgü çözümler bulmak gerekir. Bir öncekinden daha zekice ve yalın bir tasarımla bir öncekinin üzerine çıkmalısınız.
1977 yılında İstanbul'da doğdum. Reklamcılığa ve reklam grafiğine olan tutkum 90'ların sonlarında beni tasarımcılığa yöneltti. 20 yıllık mesleki kariyerimde yarı zamanlı ve tam zamanlı olarak çalıştığım muhtelif ajanslarda birçok şirket ve markanın kurumsal ve reklam grafiğini hazırladım. Mesleki kariyerimin son 10 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İletişim Koordinatörlüğü'nde Sanat Yönetmeni olarak hizmet verdim. Şirketlerin ve markaların imajına yönelik kampanyalar, organizasyonlar, projeler için kreatif görsel çözümler üretiyorum.
Grafik tasarımın kullanıldığı ve ihtiyaç duyulduğu tüm alanlar için grafik ürettim. Kurumsal kimlik, logo tasarımı, illüstrasyon, gravür ve klişe baskı tasarımları, hatıra para, hediye çekleri, kredi ve indirim kartları, diploma, sertifika, berat, açık hava billboard, afiş, branda, sahne, üstgeçit retklamları, araç, otobüs, bina giydirmeleri, totem, tabela, kitap kapağı, kitap dizgisi ve grafiği, dergi tasarımı, dergi reklamları, katalog, broşür, faaliyet raporu, almanak, albüm, ambalaj tasarımı, etiket tasarımı, tekstil grafikleri, cnc makineler için desen çalışmaları, stand tasarımı, personel kıyafetleri, web tasarımı, web arayüz grafikleri, interaktif tasarımlar, animasyon grafikleri, televizyon reklamları için grafikler, fotoğraf retouch ve manipilasyon çalışmaları, promosyon ürünleri gibi farklı ve birçok sektöre grafik hazırladım. Her bir çalışmanın grafik hazırlık sürecinden baskı sürecine, üretiminden kullanılacak malzemeye kadar en ince kriterlerini bilirim. Hatasız sonuç için gerekli bilgi ve deneyime sahibim.
2006 - Türk Grafik Tasarımcılar 3 Kitabı'nda grafik çalışmalarım yayınlandı.
2007 - Türk Grafik Tasarımcılar Logo Kitabı'nda logo çalışmalarım yayınlandı.
2011 - Photoshop Magazine isimli dergide röportajım ve portfolyom yayınlandı.
2012 - 275 Türk illüstratörün çalışmalarının yayınlandığı Türkiye'nin ilk illüstrasyon kitabı olan İllüstrasyon isimli eserde çalışmalarım yer aldı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Bahreyn Kralı Dış İşleri Bakanı Khaled Bin Ahmed Bin Mohammed El Khalifa, Amerika İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner, Amsterdam Belediye Başkanı Van der Laan, Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, Japonya Başbakanı Shinzō Abe, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo gibi önde gelen diplomatik kişilere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı tarafından verilmek üzere, İstanbul'un ve Sn. Başkanın imajına katkı sağlayacak özel çalışmalar yaptım. (Hatıra Para, Madalyon, Plaket, Fahri Hemşehrilik Beratı...) Formula 1, Moto GP, Avrasya Maratonu, Lale Festivali, Tenis Kupası, Dünya liderlerinin katıldığı zirveler, UNESCO toplantıları, mitingler ve sergiler gibi organizasyonlar için konunun genel logosundan, kurumsal çalışmasına, açıkhava mecralarından gazete ilanlarına kadar basılı tüm kreatif işlerini, saha içi ve genel konsept işlerini kurgulayarak sahnesine, verilecek olan özel basılı materyallerine (Kupa, Plaket, Sertifika...) kadar tasarladım. Sosyal sorumluluk kampanyaları için konseptler oluşturup, tasarımlarını hazırladım.
Grafik tasarımın her alanında hizmet veriyorum. Genel olarak Grafik Tasarım, Kurumsal Kimlik ve İllüstrasyon olarak üç ana başlıkta toplanabilir bu çalışmalar.
Aynı dili, konuşamayan, yazamayan, okuyup yazma bilmeyen insanlara, grafik simgelerle aynı mesajı iletme imkanı vardır. İşte bu imkan, simgesel ve kavramsal grafik dalının doğmasını sağlamıştır. Böylece bilgi, haber ve mesajları grafik resme dönüstürerek insanlara görme yolu ile en hızlı ve en kısa şekilde iletebilme imkanı doğmuştur. Algılanabilecek en basit figür, grafik tasarımı oluşturur.
Tasarım, bir problemin çözümü demektir. Grafik Tasarım Problemleri genellikle iki boyutlu yüzeyler üzerinde çözülür. Tasarım yapabilmek için sadece bilgisayar teknolojisini kullanabilmek yetmez. Grafik tasarımcısının desen gücünü, renk bilgisini ve yaratıcılığını teknolojiyle buluşturması gerekir. Fotoğraflar, çizimler, diyagramlar, haritalar ve diğer resimler birer grafiktir. Grafikler genelde yazı, illüstrasyon ve renkten oluşur.
Kurumsal kimlik bir firmanının rakipleri arasından sıyrılabilmesi için tasarlanmış olan kişiliğidir. Markalaşmak için olmazsa olmazların başında gelir.
Kurumun kendini ifade etme şekli olan kurumsal kimlik; belli sınırları çizilmiş ve genellikle değişmez bir ifadedir. Kurumu anımsatacak bir tasarımın hangi ölçülerde ve nasıl kullanılması gerektiğini belirten kurumsal kimlik kitabı kurum imajının vazgeçilmezidir. Öyle ki bir kurumsal kimlik tasarımı içinde amblemden ofis tasarımına, çalışanların giyim kuşamından araç üstü giydirmeye, antetli kâğıttan, tabelaya, web sitesinden vefat ilanlarına, ambalaj dizaynından raporlara kadar her bir öğenin hangi ölçülerde ve nasıl kullanılacağı belirtilmiştir.
İllüstrasyon, resim sanatının abartılı ya da doğada benzeri görülemeyecek ve deneysel olarak kurgulanamayacak kompozisyonların resmedilmesi demektir. Gerçekçi resim sanatının bir dalı sayılabilir. Genellikle reklam, eğitim ve fantastik anlatımlara destek olarak çizilir veya bizzat kendisi sanatsal çalışma olarak tasarlanır fakat amacı sanattan ziyade, bir konuyu anlatmaya yardımcı olmaktır.
Antik mağara resimlerinden, günümüzde gazetelerde çizilen karikatürlere kadar farklı illüstrasyon örnekleri vardır. Grafik sanatların bir koludur.
İllüstrasyon üç başlık altında toplanabilir:
Reklam İllüstrasyonları
Yayın İllüstrasyonları
Bilimsel ve Teknik İllüstrasyonlar
Bugüne kadar kamu ve özel sektör için yaptığım binlerce çalışmadan birkaçı.
KAMU
ÖZEL
SEKTÖR
KURUMSAL KİMLİK
Mesleki anlamda mütevazılık işinize ve
size olan saygıyı azaltır.
OKULLAR ARASI RESİM YARIŞMASI
1.
4
SEKTÖREL MECRADA PORTFÖYÜM YAYINLANDI
20
YILLIK SEKTÖREL DENEYİM
%100
ORİJİNAL FİKİRLER
Mükemmel olan ile iş görülebilir olanı tasarımcı kadar müşterinin de ayırt edebilmesi çok önemlidir.
TOLGA KUTLU
Yeni akımları takip ediyorum ve inceliyorum. Harika işler var fakat ne varsa eskilerde var bence.
TOLGA KUTLU
İyi olarak yorumladığınız işler için nasıl yapıldığından çok neden yapıldığını merak edin.
TOLGA KUTLU
Karakalem, rapido, kömür, füzen, suluboya, aquarel, akrilik ve Wacom ile dijital resim çalışmaları yapıyorum. Tuvallere değil de daha farklı zeminlere çalışmayı seviyorum. Duvarlar, foreks (dekota) gibi sert zeminlere çalışmalar yapıyorum. Genelde kağıtlara karaladığım oluyor.
Duvar resmi, akrilik boya.
İstanbul'un simgeleri, minyatür çalışması. Karışık teknik. Rapido, aquarel ve Adobe Photoshop.
WHISPER OF THE HEART
Hayao Miyazaki'nin Whisper of the Heart filminden bir sahne. Dekota üzerine akrilik boya.
Kağıt üzerine, füzen, kömür, kara kalem ve akrilik. Karma teknik.
Kağıt üzerine, aquarel, akrilik ve oje. Karma teknik.
Isao Takahata'nın The Tale of the Princess Kaguya filminden bir sahne. Kağıt üzerine aquarel, akrilik ve oje. Karma teknik.
Kağıt üzerine, füzen, kömür, kara kalem ve akrilik. Karma teknik.
Wacom ile dijital çalışma. Adobe Photoshop.
Wacom ile dijital çalışma. Adobe Photoshop.
Duvar resmi, akrilik boya.
Klasik gitar, akustik gitar, elektro gitar ve enstrüman modellemelerini kullanmak için midi klavye kullanıyorum. Evimdeki stüdyomda yaptığım kayıtlar gelecekte yapacağım Soundtrack of My Life isimli ciddi projenin taslakları. Yapmak istediğim şey ticari bir kaygı taşımayan soundtrack.
1
2
3
4
5
6
7
8
TOLGA KUTLU
GRAFİK TASARIMCI - İLLÜSTRATÖR
Bana aşağıdaki bilgilerden ulaşabilirsiniz,
İsterseniz İletişim Formu'nu doldurun, en kısa zamanda ben size ulaşayım.
İstanbul / TÜRKİYE
© TOLGA KUTLU 2019 • Tüm Hakları Saklıdır.